Sveriges dyraste sjö- & fiskekort för privatfiske

Tycker du om att fiska? Då är du långt ifrån ensam. Många uppskattar denna fritidssysselsättning och sport. Att kasta ut spöet gång på gång, veva in och se om något har fastnat på kroken är spännande men även avslappnande. För att få lov att fiska behöver du på många ställen ett giltigt fiskekort som köps antingen hos utvalda privatpersoner eller i turist- eller fiskebutiker. På många platser är ett fiskekort billigt att köpa, men vissa orter har höjt priset betydligt under senare år. Detta har fått många fiskesugna att reagera.

shutterstock_157536494Varierande pris i landet

Vad som är dyrt för ett fiskekort beror på vilka möjligheter för att få napp som finns i sjön och dels hur omgivningarna ser ut. För några år sedan blev några fiskare utanför Sundsvall väldigt upprörda när de tre fick betala 370 kr för ett fiskekort som gällde en dag och där omgivningen restaurerades och därför kunde fiskarna inte utnyttja ån till fullo. Ett fiskekort för sjön Lungsjöån i Dalarna till exempel kostade 500 kr per dag för några år sedan, alltså betydligt dyrare. På samma sätt som du jämför olika lån och dess villkor bör du jämföra priserna på fiskekort. Vilka är möjligheterna och vad gynnar dig bäst?

Ännu dyrare i Norge

Du som gärna åker en bit för bra fiskevatten kanske har planerat att besöka Åelva vid Gjengedalsvassdraget i Norge. Ån på två kilometer är en liten sträcka av en längre älv som rinner från Ommedalsvatnet och ut i Hyefjorden. Älven är speciellt känd för sitt laxfiske, men eftersom älven är liten och det är en väldigt populär plats att fiska på erbjuds endast ett visst antal kort per dygn. Detta gör att korten kostar därefter. Mellan 17 000 och 30 000 kronor per vecka i juni och juli får du betala för ett fiskekort. I augusti har priset gått ner till mellan 4000 och 10 000 kronor i veckan.