Hur väljer man ett bra metspö?

fishing rodFörst och främst, fiske fungerar oavsett om du har ett metspö för hundra kronor eller ett metspö för 10.000 kronor. Det viktiga är inte prislappen utan din teknik. Det enda du bör tänka på är att inte ha en alltför svag lina. Du vill inte att linan ska gå av när du får napp och om du har tänkt dig att försöka fiska större fiskar är det bra om du har ett grövre metspö som klarar av dessa typer av fiskar. När man fiskar med metspö har man satsat på ett bete istället för drag. Mask sägs vara ett allround bete som du kan få alla typer av fiskar med, men det finns fiskare som fiskar med vad de än har tillgängligt, till exempel räkor, köttbullar eller ostbågar.

Det finns en del saker som du bör tänka på när du väljer ditt metspö. Först och främst bör du ha en aning om vilken fisk du tänker dig fånga. Om du vill fånga stora rovfiskar enbart, behöver du ett kraftigare metspö än om du är ute efter någon typ av mindre fisk. Om du vill kunna fånga de flesta fiskar bör du välja ett metspö som är cirka 7-8 fot långt och relativt grovt. Det blir ett allsidigt metspö som kan fungera i flera olika situationer.

De metspön som är tillverkade av glasfiber är de vanligaste och ofta mest prisvärda. Det går även att få ditt spö tillverkat i ett annat material. Många föredrar grafitstolpe då det är ett mycket starkt material som ser till att ditt metspö kommer att hålla år efter år. Om man inte har fiskat förr och är osäker på om man tycker om att göra det, kan man börja med att låna fiskeutrustning eller köpa fiskeutrustning begagnat för en liten peng. Inser man sedan att man vill fortsätta är det dags att investera i ett eget spö.